Jul och "måsten"

 
 
 
Tänk så mycket "måsten" vi skapar kring våra högtider. Jag sitter och tänker tillbaka på för 10 år sedan - då hade jag också måsten i massor, äkta gran pyntad på traditionsenligt vis, inlagd sill, lax, köttbullar, syltor, skinka, röror och såser - allt egen tillverkat - minst 7 sorters kakor, godis, bullar och knäck, kristyrer och pekkarkaks hus - allt gjort av oss. Julkalender med små paket 24 st till varje barn - julklappar och presenter - fruktkorgar och nejlik apelsiner. Så flyttade Herr Dravet in hos oss och han minsann fick oss att inse att alla de där måste övergick till vill och efter det till behövs inte - nu har jag bara två "måsten" inför jul och det är gahkku och sirapslimpa som för övrigt borde heta farinsocker limpa. Får jag bara en gahkku med gravad lax( köpes) på och en sillbit så fixar jag julstämningen. Ja vi har självklart julklappar men barnen är stora så paketen är få och små, oftast platta kuvert. Abbe orkar inte med stora stojiga julfiranden så vi är alltid hemma och de som vill träffa oss får komma hit. Mycket har vi ändrat och insett att man kan vara utan- äkta gran och glaskulor, kakor och godis - vi kokar inte ens knäck längre. 
Just nu flänger jag mellan spisen -Abbe och datorn - jag gräddar gahkku - Abbe krampar och julefriden är här. 
Vad vill jag säga med detta då? Jo att INGA måsten i världen är viktigare än frid och ro, strunta i måstena köp köttbullar- ingen märker det ändå och ha en lugn, krampfri glad jul.
Nästa år tror jag att vi tar in på hotell, då är det ännu mindre måste... fast jag undrar om de blir sura om jag tar med mig gahkku och siraplimpa.... för si DET kan inte köpas för pengar.
För er som vill skapa ett måste till kommer receptet på sirapslimpa här:
175 grader  ca 35 minuter
3 pkt jäst
1 liter vatten
500g farinsocker
1 msk sirap
50 gr smör
2 kg rågsikt
2 tsk salt
 
Ljumma vattnet och  smält smöret,
blanda alla ingredienser i en degmaskin,
kör degen i minst 5 minuter,
baka ut till 6 limpor som läggs på bakplåtspapper klädd plåt att jäsa i 2 timmar.
Pensla med vatten innan gräddning och med smält smör efter.
Låt svalna och avnjut med salt smör och en god ost ex västerbottens ost.
 
KRAMAR och GOD JUL
 
 

maskroshjaerta.blogg.se

Om livet med Dravets syndrom som en objuden gäst, om ett mamma hjärta gjort av maskros frön, solsken och norrbottnisk segvuxen tjärugadd.

RSS 2.0